2012.03.11 (20 enkla knep)

1. Ät långsammare - så du känner när du börjar bli mätt. Undvik att titta på teve eller läsa en tidning i samband med matintag då det lätt distraherar och du missar kroppens mättnadssignaler och överäter. Fokusera istället på maten när du äter.
2. I magen - ät mer fibrer och grönsaker, det ger en stor mättnadskänsla utan att ha ett stort energiinnehåll. Du behöver inte kolhydrater för att överleva, och när du har en begränsad mängd mat att stoppa i dig kan du lika gärna se till att det är övervägande protein och fett.
3. Ha koll - på både kalorier och förbränning. Ladda ner en app, läs på förpackningar eller nätet eller vad son funkar för just dig.
4. Sätt upp mål - annars tappar du snart både motivation och fokus. Sätt ett rimligt och mätbart mål, samt en deadline.
5. Köp en stegräknare - det gör det kul att promenera! Snart kommer du börja tävla med dig själv och du kommer göra allt för att samla fler steg än föregående dag.
6. Drick vatten - ofta är sötsug bara kroppens rop på vätska. Vatten ger också en viss mättnadsskänsla.
7. Använd mindre tallrikar - hjärnan är lättlurad!
8. Vardagsmotion - gå/cykla istället för att åka bil/buss, diska för hand, ta trapporna istället för hissen, gå omvägar.. Ja, listan kan göras lång! Ökar du dessutom hastigheten på tex promenaden så ökar också förbränningen.
9. Undvik alkohol - något glas vin i veckan kan vara ok, men undvik fyllorna. Ska du dricka vin är rött att rekomendera framför vitt då det innehåller mindre socker.
10. Var redo - panikhungern kommer! Istället för en snabb, sockerfylld yoghurt på Ica, var beredd med tex ett par morotsstavar eller en proteinshake i väskan.
11. Veckoplanera - det är mycket lättare att undvika frestelser ifall du har kylen fylld av bra mat.
12. Krydda maten - tex vitlök, senap, cayenpeppar och andra starka kryddor ökar din kroppstemperatur och därmed även din energiförbrukning.
13. Sänk värmen - att hålla kroppen varm kräver mer energi än vad man tror. Sänk värmen och energiförbrukningen ökar.
14. Drick kaffe - det ökar din ämnesomsättning och ger dig mer energi till din träning och vardagsmotion.
15. En god natts sömn - är a och o.
16. Styrketräna - förutom att styrketräning förbrukar mängder med energi, så både bevarar det och bygger mer muskler. Ju mer muskelmassa du har, desto högre energibehov och högre fettförbränning.
17. Värm upp innan styrketräningen - förutom att uppvärmningen i sig förbrukar energi så gör den så att du kan träna hårdare och mer intensivt.

18. Småät rätt - uteslut inte mellanmålen, men håll dom små och nyttiga så håller du blocksockret på en jämn nivå. Ät varannan, var tredje timme och var noga med de tre stora målen om dagen: frukost, lunch och middag. Ät något lätt däremellan.
19. Morgonpromenera innan frukost - det kickar igång både dig och din förbränning och ger dig lite mer energi under dagen. Gå dock inte för länge, då kan du förlora muskelmassa. Max 90 minuter. 45-60 minuter räcker gott och väl!

20. Ät inte för sent - då lägger sig allt på kroppen. Försök äta en lite senare middag så klarar du dig på en kopp te eller en liten fruktbit framåt kvällen. Men låt dig inte luras! Frukt innehåller också kalorier, tex en banan innehåller över 100 kalorier. Så tänk innan du stoppar det i munnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0